Stilte en zijn

Jarenlang worstelde ik met de vraag: ‘
Wat kom ik hier in Godsnaam doen op deze aardbol!’
Ik probeerde veel maar geen enkel baantje of activiteit gaf mij een energiek en gelukkig gevoel. Sterker nog, ik werd er vaak doodmoe van en het gaf me vaak een gedeprimeerd gevoel.

Het bleef stil, een duidelijk antwoord op, wat-dan-wel  kreeg ik niet. Er moest toch iets zijn waar ik goed in ben, waar ik wel energie van krijg en mijn voldoening uit kan halen?

“Jij hoeft er alleen maar te ‘zijn’

Een paar jaar geleden kwam ik een vrouw tegen in Glastonbury. Ze was gekleed als een indiaan en had bijzondere ‘gouden’ ogen waar ik helemaal in verdween als ik er in keek. Zij zei tegen me:
Stilte en Zijn“Jij hebt een mooie maar tevens ook moeilijke taak om te vervullen en dat is dat je alleen maar hoeft te ‘zijn’.”

In eerste instantie voelde ik een grote bevestiging en ging met een gelukzalig gevoel naar huis maar eenmaal thuisgekomen dacht ik:
“Jij hebt gemakkelijk praten want hoe kun je daar nu van leven?”
Dus ik ging dapper op zoek naar allerhande activiteiten die ik neer zou kunnen zetten en die er enigszins bij in de buurt kwamen maar telkens draaide het uit op teleurstelling.

Een andere persoon zei eens tegen me: Je denkt veel te moeilijk. Hou het eenvoudig, het ligt heel dichtbij je, begin maar gewoon. Ik werd alleen maar wanhopiger en gefrustreerder want ik kon het niet bedenken!

Het leven laten ontvouwen

Nu ik erop terugkijk was dat niet zo verwonderlijk.  Ik handelde nog steeds vanuit mijn wil en denken in plaats van het leven te laten ontvouwen vanuit het vertrouwen dat datgene wat bij mij past als vanzelf naar me toekomt.
Wanneer ik de tijd nam om in stilte te voelen in mijn hart, moest ik toegeven dat ik eigenlijk nooit zo’n verlangen heb gevoeld om iets te ‘doen’.
De maatschappij vindt het belangrijk dat we iets moeten doen om iemand te zijn. Deze overtuiging zat diep in mij verankerd. Mijn geïndoctrineerde denken vond nog altijd dat doen van meer waarde was dan ‘zijn’.

Na een lang proces van loslaten van oude overtuigingen en leren om moeiteloos te leven, ben ik nu op het punt gekomen dat ik eindelijk van mezelf mag doen waar ik heel goed in ben:
Het ‘niet-doen’. Eenvoudig…omdat ik ‘niets’ te bieden heb.

Ik vind het heerlijk als mensen tegen me zeggen, ik kom helemaal tot rust bij jou. Daar haal ik voldoening uit en wordt ik blij van!
Daarom nodig ik je uit: Dag van ‘Stilte en Zijn’
Di 5-nov of  vr 22-nov, 9.00 – 16.00 uur, Heesch (NB), € 35 

Warme hartegroet,  in Eenvoud, Licht en Liefde,
Petra van der Tuinpetravandertuin.nl
petravandertuin@gmail.com

 

Lees ook op AltNed:

5 Reacties op “Stilte en zijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.